O Feldenkrais metodi

Feldenkrais je metoda učenja. Pravzaprav je to učenje o lastnem telesu, oziroma še bolj o tem kako naše telo pripraviti do lahkotnega, svobodnega in enostavnega gibanja. Z nežnimi, neinvazivnimi gibi in usmerjeno pozornostjo dosežemo boljše zavedanje in poznavanje telesa.

Feldenkrais pravzaprav temelji na poznavanju biomehanike, nevrologije, razvojne motorike, psihologije in pedagogike. Direktno deluje na naš centralni živčni sistem in spreminja naše do sedaj slabe zakoreninjene vzorce gibanja in drže. Izboljšuje koordinacijo, ravnotežje, gibljivost, spreminja našo samopodobo in vpliva na boljšo kakovost našega življenja (“Zdrav duh v zdravem telesu.”)

Primeren je pravzaprav za vse. Za mlade in starejše, kot preventiva ali kot kurativa, za osebe z akutnimi ali kroničnimi bolečinami v vratu, hrbtenici, ramah, kolkih, rokah, nogah, … Za ljudi, ki si želijo spoznati svoje telo, izboljšati kvaliteto gibanja, za športnike, za ljudi, ki opravljajo delo večinoma v eni poziciji (npr. veliko v pisarnah, za računalnikom, v sede, …). 
Izvrstno deluje tudi na ljudi z nevrološkimi težavami, odlična je po možganskih kapeh, pri otrocih z gibalnimi ovirami in gibalnim zaostankom, …

Feldenkrais se deli na dva dela:

FI (funkcionalna integracija): To je individualna lekcija, ki se dogaja v sproščenem okolju, ponavadi na feldenkrais mizi. Učitelj feldenkraisa izvaja nežne, neinvazivne gibe, medtem pa stranka (učenec) leži čim bolj sproščeno na mizi in se prepusti “pogovoru”, ki se dogaja med učiteljem in učencem. Učitelj feldenkraisa med lekcijo odkrije škodljive vzorce gibanja in s svojimi rokami, z nežnimi gibi omogoča posamezniku spremembe ter mu omogoči enostavnejše in bolj funkcionalno gibanje

ZVG (zavedanje skozi gib) skupinska vadba, oziroma skupinsko učenje, kjer skozi glas feldenkrais učitelja, s pomočjo minimalnih gibov sami spoznavate svoje telo.

Close Menu